Blog

SSL äntligen tillgängligt i vår kontrollpanel!

SSLEfter en lång väntan har vi äntligen fått alla bitarna på plats och släpper SSL i vår kontrollpanel! Nu kan du köpa SSL-certifikat, ladda upp ett eget certifikat, skapa en signeringsförfrågan och skapa självsignerade certifikat direkt i kontrollpanelen.

 

 

Kort och generellt om SSL

SSL är en säkerhetsmekanism som används för att kryptera kommunikationen mellan två enheter på Internet. kort och gott är det kryptering som sker i realtid så att informationen som utbyts mellan dig och den andra enheten (webbsida, ehandelssida, forum, chatt, etc) inte ska kunna avlyssnas eller manipuleras. SSL används exempelvis när du handlar på nätet så att din kreditkortsinformation inte ska kunna avlyssnas.

I praktiken fungerar SSL ungefär såhär:

  1. Du besöker en e-handelssida och ska just till att genomföra ett köp med ditt kreditkort
  2. Sidan som du besöker har, förhoppningsvis och troligtvis, SSL och påbörjar SSL sessionen
  3. E-handelssidan och din webbläsare ska först komma överens om vilket kryptering som ska användas vilket sker genom en serie “handskakningar”
  4. Data skickas mellan din webbläsare och e-handelssidan och det är denna datan som genererar de krypteringsnycklar som slutligen används
  5. Under tiden som de två skakar hand och kommer överens om krypteringen bekräftar de även sina identiteter för varandra genom SSL-certifikaten. E-handelssidan bekräftar helt enkelt för din webbläsare att den verkligen är den sida som den utger sig för att vara.
  6. När allt är grönt genomförs ditt köp och datan mellan dig och e-handelssidan har skickats på ett säkert sätt.

Självklart finns det en mängd olika variationer på detta förfarandet och även många olika typer av SSL-certifikat. Här tar vi dock bara upp ett kort exempel för att visa var i kedjan och varför ett SSL-certifikat kan komma väl till pass.

 

Köpa certifikat

Beställning av certifikat

I vår kontrollpanel erbjuder vi QuickSSL genom Geotrust för 995kr/år. Välj vilken webbsida som du vill köpa certifikat för och klicka sedan på lägg till certifikat.

SSL

 

Markera valet köp certifikat  och fyll i uppgifterna.

SSL

VIKTIGT! Du måste ha en av de förvalda e-postadresserna för valet bekräftelsebrev upplagd då en bekräftelse på ditt certifikat skickas dit. (E-post ingår alltid hos oss, oavsett om du har domänpaket eller webbhotellspaket men du måste antingen använda vår e-posttjänst eller lägga in en vidarebefordran på någon av adresserna i listan så att du kan ta emot e-post på adressen)

När du är klar klickar du på Köp certifikat. Certifikatet skickas till dig först när betalning är oss tillhanda. Du kan betala med kort eller via faktura.

Bekräfta och ladda ned ditt certifikat

När du har genomfört ditt köp eller när fakturan är betalad får du två e-postmeddelanden från Geotrust. Ett meddelande skickas till den adress du angav när du registrerade ditt konto hos oss på City Network. Mailet är adresserat till dig i egenskap av beställare.

Det andra skickas till ägaren av domänen, vilket också är anledningen till att du inte själv får välja var bekräftelsebrevet ska ta vägen utan måste välja någon av de förvalda adresserna. Detta är en standard när det gäller beställning av SSL för att inte vem som helst ska kunna beställa ett SSL certifikat till vilken domän som helst.

I bekräftelsebrevet som skickats till ägaren av domänen finns det en länk där du som ägare bekräftar certifikatet. När bekräftelsen är genomförd signeras och skickas certifikatet till beställaren (den e-postadress du angav när du registrerade ditt konto hos oss).

 

Ladda upp certifikat

Oavsett om du har ett certifikat sedan innan eller nyss har köpt ett av oss måste detta laddas upp till kontrollpanelen. Detta är en del av en säkerhetsprocess som är standardiserad för all typ av SSL och certifikathantering, allt för din säkerhets skull.

Förberedelser

Ditt certifikat består av ett stycke text som finns i det e-postmeddelande du får från Geotrust. Detta framgår tydligt av informationen i e-postmeddelandet. Denna texten måste du kopiera och klistra in i ett tomt textdokument. När du klistrat in texten väljer du att spara dokumentet med filändelsen .CRT. Detta är viktigt då du inte bara kan klistra in texten i kontrollpanelen utan måste ladda upp certifikatet som ett dokument.

Hur certifikatet ser ut kan variera från leverantör till leverantör. Om du redan har en certifikatsfil från någon annan leverantör laddar du upp den som den är.

Ladda upp nyköpt certifikat

Om du har valt att köpa ett certifikat genom oss kommer det att se ut såhär när du markerar den aktuella domänen i listan.

SSL

Kontrollpanelen sparar alltså informationen om att du valt att köpa ett SSL-certifikat för den aktuella domänen och väntar nu bara på att du ska ladda upp certifikatet som du fått från Geotrust via e-post. Klicka på Lägg till CRT  och ladda därefter upp ditt certifikat.

SSL

När du har laddat upp din certifikats-fil klickar du på spara och därefter Aktivera. Klart!

 

Ladda upp existerande certifikat

Om du redan har ett certifikat väljer du domänen, på vilken du vill lägga till certifikatet, och markerar valet Jag har ett certifikat. Därefter laddar du upp ditt certifikat och din nyckel som du har fått från din certifikatsleverantör. Kom i håg att Aktivera ditt certifikat.

SSL

Saker att tänka på efter uppladdning av certifikat

  • När du har aktiverat ditt certifikat får din webbplats en ny IP-adress
  • Det sker viss omkonfigurering som kan ta upp till 5 minuter
  • Tänk även på att den gamla adressen kan vara cache:ad vilket gör att du inte kan komma åt webbsidan via SSL förrän domänens TTL gått ut.

 

Skapa en signeringsförfrågan

Vi stödjer SSL fullt ut och vill självklart inte låsa någon till enbart det certifikat som vi erbjuder. Valet Generera ett sk. Certificate Signing Request använder du om du behöver ett nytt certifikat men inte vill köpa just det som vi erbjuder. Genom att välja domänen som du vill använda och markera valet Generera ett sk. Certificate Signing Request görs förberedelser i vår kontrollpanel så att du kan använda vilket SSL-certifikat du vill. Fyll i uppgifterna, läs instruktionerna i e-postmeddelandet som vi skickar till dig och prata sedan med din certifikatsleverantör så hjälper de dig. När du har fått ditt certifikat från dem laddar du upp det precis på samma sätt som vi visar i stegen ovan.

SSL

Generera ett självsignerat certifikat

OBS! Vi rekommenderar EJ denna typen av certifikat för publika webbsidor!

Självklart kan du även signera ditt eget certifikat om du så vill. Om du har läst vårt exempel med e-handelssidan i början av det här inlägget, är ett självsignerat certifikat nästan som ett identitetskort utfärdat av dig själv. Du försöker alltså bevisa att du är du utan att ha någon än dig själv som kan styrka det.

Denna typen av certifikat används i regel för internt bruk vid tester där det inte är lönt att köpa ett äkta certifikat.

Markera domänen som du vill lägga till ett självsignerat certifikat på, välj Lägg till certifikat och markera sedan Skapa ett sk. Self Signed Certificate. Fyll därefter i uppgifterna i fältet och klicka på Generera Certifikat.

SSL

Im the marketing manager at City Network and I publish news and updates from the company.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube