10. Hanna Ljung – Vi kan alla hjälpas åt att bygga upp ett säkrare Sverige

10. Hanna Ljung – Vi kan alla hjälpas åt att bygga upp ett säkrare Sverige

Posted 2019-11-22 by City Network

Podcasten Stacken. Vi hjälper dig att vårda en hälsosam digital stack där informationssäkerhet, regelefterlevnad och kultur står i centrum

I en tid där information är den nya oljan kan man ju ställa sig frågan varför vi inte har blivit bättre på att skydda den. Varför läser vi nästan dagligen om olika intrång där information kommit på vift? Den senaste i raden är staden Johannesburg vars IT-system hålls gisslan av en hackergrupp som kräver en lösensumma på knappt 300 000kr för att återställa systemen.

Det är en otroligt rimlig fråga att ställa i dessa tider och svaret är tudelat. Generellt sett har vi blivit bättre på att rent tekniskt skydda vår information med hjälp av den senaste hårdvaran och olika former av intrångsskydd. Men vi är fortfarande människor som beter sig som människor och det är det som är vår i särklass största utmaning.

I takt med att de tekniska åtgärderna för att skydda information har blivit allt bättre har det blivit allt svårare för hackers att komma åt information så som de gjort och gör i filmerna. Det är helt enkelt inte värt varken tid eller pengar att hacka exempelvis en brandvägg. Inte när man kan skicka skadlig kod via e-post till tusentals mottagare och hoppas på att någon nappar.

För igen, vi är ju människor som beter sig som människor. Och så länge vi är just människor kommer vi alltid att vara den svagaste länken i informationssäkerhetskedjan.

I veckans avsnitt av Stacken gästas vi av Social Engineering experten Hanna Ljung som hjälper oss att reda ut det här med social engineering. Vi pratar bland annat om hur det går till, vilka som drabbas, vart ansvaret ligger när det sker och hur vi kan skydda oss i framtiden.

I slutet av det här inlägget hittar du en länklista med förklaringar till de begrepp som Hanna tar upp i avsnittet. Där hittar du även läsvärda artiklar och annat innehåll om du är intresserad av att veta mer om social engineering.

Lyssna på avsnittet

Om Hanna Ljung

Hanna Ljung, Social Engineering Expert på Truesec.
  • Social Engineering Expert
  • Fil.kand Kriminologi 2012
  • Fil.kand Psykologi 2012

Hanna arbetar som informationssäkerhetskonsult på Truesec. Främst inom strategisk och taktisk säkerhet med fokus på den mänskliga faktorn.

Hanna har en djup förståelse för människans komplexa beteende bakom en datorskärm. Hon är utbildad inom både kriminolog och psykologi och tror att kombinationen teknik och mänsklig faktor är något som behöver diskuteras mycket mer än vad som görs idag.

Följ Hanna på Linkedin där hon regelbundet delar med sig av både information och råd inom ämnet informationssäkerhet.

Om Truesec

Truesec – An Exceptional mix of specialists.

Vi är experter inom IT-säkerhet, avancerad IT infrastruktur, säker utveckling, SOC och incident respons. Vi hjälper banker, myndigheter, organisationer och företag i sverige och världen att design, bygga, säkra upp och övervaka sina it-system och miljöer.

Länklista

SE, Phishing, Spear-Phishing, Vishing, Måltavla, Angreppssätt
Vishing, Caller ID Spoofing

Smishing

Den mänskliga faktorn
MFA

Riskanalys

Mantrap

Dela avsnittet

Tyck till

Kontakta oss

Hör gärna av dig och berätta vad vi kan göra bättre. Ställ frågor som vi kan ta upp i podden och låt oss gärna veta om du vill vara med i ett framtida avsnitt.

Om Stacken

Stacken är en podcast där vi diskuterar och analyserar utmaningar inom informationssäkerhet och regulatorisk efterlevnad. Vi berör allt från compliance och nya lagar till aktuella case, ledarskap och kulturbyggande.

City Network International AB Borgmästaregatan 18 371 34 KARLSKRONA Sverige